top of page

Leven als een postbode


In mijn vakantie bezocht ik een paleis*, bedacht en gebouwd door een postbode. Geen architect, geen rijke adellijke man die niet wist wat hij met zijn tijd moest doen, maar een postbode! Als hij overdag de post bezorgde droomde hij ervan om een eigen paleis te maken. Op een dag ging hij aan de slag en in de avonden en nachten bouwde hij. Hij creëerde. Zijn droom werd écht. Hij haalde zijn inspiratie van de ansichtkaarten en tijdschriften die hij bezorgde. Als je het hebt over ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’… Wat een creatieve geest!

En nu, honderd jaar later, stáát er een paleis en ben ik er. Ik kan het zien, er doorheen lopen. Op een bordje staat ‘verboden om niets aan te raken’. Het was blijkbaar zijn wens dat zijn creatie door anderen gezien, gevoeld en ervaren wordt. Het bouwwerk is niet perfect, er zijn mensen die mooier boetseren, maar hij heeft het wél gedaan. Wat mij vooral trof was dat hij écht iets heeft neergezet, en zich niet heeft laten tegenhouden door wetgeving, zijn eigen belemmeringen en ook niet door de mensen in zijn omgeving die hem uitmaakten voor dorpsgek.

Het confronteert mij met mijn eigen remmingen. Als ik iets doe, wil ik dat het goed is, niet zomaar een beetje in elkaar geflanst, maar écht GOED, met hoofdletters, zeg maar gerust PERFECT. Zucht! Ik word daar zo moe van van mezelf. Ik realiseer me dat ik daarmee mijn eigen ideeën om zeep help. En maar tegen anderen zeggen dat het ook al mooi is om ergens gewoon aan te beginnen, een soort prototype te maken en dat te kunnen laten testen door anderen. Waarom zit ik mezelf dan zo in de weg? Ik neem mij voor: ‘Deze postbode is mijn voorbeeld’.

Na de vakantie gaat iedereen weer aan de slag, maar de zelfstandig ondernemer wordt niet op maandagochtend op kantoor verwacht. Ik zit niet vast aan het ritme van een kantoor en ga lekker wandelen. Ik neem mijn tekenblok en stiften mee. Het lopen geeft ruimte in mijn hoofd om eens wat uitgebreider over dingen na te denken en tussendoor ga ik even zitten en maak aantekeningen. Het brengt me op het idee voor mijn eindwerk voor de Deskundigheidsopleiding die ik net heb afgerond. ‘Werkplek 3.0’, Er zijn zoveel dingen die je niet perse achter je laptop hoeft te doen en toch is dat wat veel mensen standaard doen. Hoe kun je bijv. wandelen combineren met werken? Welke andere bezigheden kun je allemaal doen tijdens je werk? Dus dat wordt mijn volgende project en met een beetje inspiratie van de postbode ga ik ermee aan de slag. Eerst maar eens die lat wat lager, eigen foto’s, een paar werkvormen, gekoppeld aan het Creative Problem Solving model, gewoon beginnen en kijken of er mensen zijn die dit net als ik een leuk idee vinden.

Ik hou van de reacties die ik krijg als ik mijn idee aan anderen vertel. Het brengt me verder in mijn denkproces en hoe ik het kan aanpakken. Als jij ook tips voor me hebt, of mensen weet met wie ik eens zou moeten sparren, dan zou ik het super vinden als je me dat laat weten. Hoe mooi zou het zijn als iedereen over 100 jaar aan het werk is in het bos en is het kantoorpand een museum geworden waar we ons echt niet meer van kunnen voorstellen wat we daar de hele dag deden.

* Palais idéal in Hauterives is gebouwd door Ferdinand Cheval

Recente berichten
bottom of page