top of page

Geelgestreepte knorbaars weet raad

Je zit met een probleem, uh uitdaging, en je merkt dat je in cirkeltjes blijft redeneren. Kies dan eens voor een andere aanpak om te komen tot nieuwe ideeën.

Eens in de zoveel tijd is er wel een supermarkt, tankstation of winkelketen die gadgets uitdeelt bij een vol karretje, tank of tas. Laat nu eens niet je kinderen al die spullen verzamelen en ruilen, nee, dit keer zijn ze voor jou!

Met een stapeltje dierenkaarten onder de arm naar je volgende meeting. Dit zal het verschil gaan maken!

Leg de kaartjes met foto’s van dieren open op een tafel en laat iedereen een kaartje kiezen. Het mag een foto zijn die op één of andere manier aanspreekt. Er zit geen verdere bedoeling achter.

Geef iedereen een briefje en vraag om tien eigenschappen van dit dier op te schrijven. De eerste drie gaan waarschijnlijk gemakkelijk, daarna wordt het wat moeilijker, maar moedig mensen toch aan om meer eigenschappen te bedenken.

Vervolgens geeft iedereen de dierenfoto en het briefje met de eigenschappen aan de rechterbuur.

Nu pas schrijf jij de uitdaging op een flip-over. Begin de zin met ‘Hoe kunnen we…?’. Bijvoorbeeld ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij als OR een serieuze gesprekspartner zijn voor de bestuurder?’

Vraag de deelnemers om te kijken naar de diereneigenschappen en hoe die eigenschap gebruikt kan worden om een oplossing te bieden. Laat de oplossingen eerst individueel opschrijven. Geef hiervoor een paar minuten de tijd. Tenslotte vraag je de deelnemers om hun oplossingen te delen in de groep.

Ervaring leert dat er nieuwe oplossingen en inzichten zijn.

(Ook geplaatst op 4 okt 2016 in de 'Scheur je los' Coachingskalender)


Recente berichten
bottom of page